WYBÓR LOKALIZACJI WINNICY
1. Kryteria wyboru siedliska - magiczne "terroir"
W naszym stosunkowo chłodnym i kapryśnym klimacie wybór właściwej lokalizacji ma absolutnie kluczowe znaczenie dla powodzenia uprawy winorośli. Źle wybrane miejsce może mieć fatalne skutki zarówno dla jakości winogron i wina, jak też dla opłacalności takiej produkcji. Winnica jest wieloletnią uprawą, która powinna nam służyć przez co najmniej ćwierć wieku, dlatego myśląc o założeniu większej, zwłaszcza komercyjnej plantacji warto poświęcić nawet rok, albo dwa na znalezienie działki, która spełni wszelkie parametry wymagane dla takiej uprawy.
Zakładając kilkuarową winnicę na własne potrzeby możemy sobie pozwolić na pewną taryfę ulgową w wyborze lokalizacji i rozejrzeć się za miejscem do uprawy niezbyt daleko naszego domu, nawet jeśli nie znajdziemy tam idealnych warunków do uprawy. W takiej sytuacji możemy z góry zaakceptować gorszy plon w niektórych latach. Jeśli jednak zamierzamy obsadzić winoroślą hektar, czy dwa i czerpać z tego określony dochód, to musimy mieć pewność, że w danej lokalizacji uzyskamy w miarę regularny plon i odpowiednią jakość wina, która zadowoli naszych potencjalnych nabywców. W tym przypadku powinniśmy jednak liczyć się z tym, że winnica niekoniecznie będzie zlokalizowana blisko miejsca w którym mieszkamy.
Nie wszystkie regiony Polski oferują jednakowo dobre warunki klimatyczne dla uprawy winorośli. Odpowiednich terenów pod większe, towarowe winnice należy szukać przede wszystkim na zachodzie i południu kraju, a także w najcieplejszych lepszych lokalizacjach środkowej Polski (np.
w dolinie środkowej Wisły) i to raczej na terenach położonych nie wyżej, niż 300-350 metrów n.p.m. W pozostałych regionach kraju mają sens jedynie mniejsze uprawy amatorskie i półprofesjonalne (np. w gospodarstwach agroturystycznych).
Co najmniej równie istotne, jak warunki makroklimatyczne panujące w danym regionie, jest położenie winnicy w terenie. W naszej strefie klimatycznej uprawa winorośli na większą skalę udaje się jedynie w miejscach odznaczających się szczególnie ciepłym mezo- i mikroklimatem i przy tym dobrze zabezpieczonych przed przymrozkami. Nawet w najcieplejszych regionach Polski nie powinno się sadzić winnic na płaskich równinach z racji na znacznie większe ryzyko uszkodzeń mrozowych. Odpowiednim miejscem do uprawy winorośli są natomiast zbocza i pagórki wyniesione co najmniej parę metrów ponad strefę występowania częstych mgieł i przymrozków, a najlepiej nadają się do tego zbocza o wystawie południowej i południowo-zachodniej.
Winorośl nie ma zbyt dużych wymagań glebowych, a dobrą jakość wina można uzyskać nawet na bardzo ubogich, kamienistych i piaszczystych glebach V i VI klasy bonitacyjnej, które zwykle przeznacza się do zalesienia. Pod winnice nadaje się większość gleb umiarkowanie żyznych i dobrze przepuszczalnych, nie powinno się natomiast sadzić winorośli w miejscach wilgotnych, z wysokim poziomem wód gruntowych, a także na glebach bardzo ciężkich, zbitych i słabo przepuszczalnych.
2. Produkcja komercyjna
Jeśli planujemy komercyjne przedsięwzięcie winiarskie warto także spojrzeć na lokalizację winnicy pod innym jeszcze kątem – czy dane miejsce jest korzystne z marketingowego i handlowego punktu widzenia. Sprzedając wino bezpośrednio konsumentowi producent może zarobić na każdej butelce kilkukrotnie więcej, niż w przypadku sprzedaży hurtowej. Dla wielu winnic optymalny będzie wariant mieszany, łączący sprzedaż bezpośrednią prowadzoną w gospodarstwie ze zbytem części produkcji poprzez wyspecjalizowane firmy zajmujące się hurtowym obrotem winem. Dobry kontrakt z takim odbiorcą hurtowym może zapewnić winnicy wieloletni, stabilny i stosunkowo szybki przychód, dzięki systemowi przedsprzedaży wina.
Wszelkie założenia dotyczące strategii sprzedaży i marketingu wina powinny się znaleźć już w pierwszym projekcie winnicy, Jeśli rozważamy prowadzenie działalności enoturystycznej i bezpośrednią sprzedaż wina, należy to rozważyć już na etapie wyboru lokalizacji.
Jak widzimy, dobra lokalizacja winnicy powinna uwzględniać cały szereg kryteriów, od których zależą efekty i koszty uprawy, wydajność plonu, jakość wina, a także cena, jaką za nie uzyskamy. Wszelkie błędy w tym zakresie mogą się okazać bardzo kosztowne, dlatego warto tu skorzystać z pomocy doświadczonych specjalistów.
VITI CULTURA zapewni fachowe doradztwo przy ocenie i wyborze lokalizacji winnicy, a także pomoże Państwu w nabyciu odpowiednich gruntów pod uprawę winorośli.
Spełnij marzenia o własnej winnicy – z nami się uda!