UTRZYMANIE I UPRAWA MŁODEJ WINNICY

uprawa winnicy

Uprawa winorośli

Młodziutkie winorośle wymagają szczególnej troski. W pierwszym roku po posadzeniu są one bardzo wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne i herbicydy, dlatego uprawę gleby w rzędach oraz usuwanie chwastów wykonuje się wtedy niemal w całości ręcznie, przy pomocy haczki czy motyki. Takie krzewy, których liście i zielone pędy znajdują się blisko gruntu

są bardzo narażone na choroby grzybowe, dlatego ziemia wokół nich powinna być stale utrzymywana w ugorze, aby nie utrzymywała się tam wilgoć. Jednocześnie usuwanie chwastów wokół krzewów i zadarnień w międzyrzędziach powoduje zmniejszenie konkurencji dla młodych roślin, w efekcie obserwuje się dzięki temu znacznie lepszy wzrost w
I-szym roku.

młoda winnica Młoda winnica w Małopolsce

 

W ciągu pierwszych 2–3 lat po posadzeniu należy też odpowiednio uformować młode winorośle, zarówno w części nadziemnej, jak i podziemnej. Wszelkie zaniedbania w tym względzie mogą później negatywnie odbić się na odporności krzewów, ich plenności i jakości owoców, a także powodować różne problemy w uprawie.

W tym okresie należy zadbać o właściwy rozwój systemu korzeniowego winorośli, tak aby jego główna część znalazła się odpowiednio głęboko pod powierzchnią gruntu. Jeśli bowiem korzenie rozwiną się zbyt płytko, to będą bardziej narażone na przemarzanie, a krzewy silniej odczują suszę i nadmierne opady, co może zakłócić proces dojrzewania gron, powodować pękanie owoców i źle wpływać na drewnienie łozy. Natomiast krzewy głęboko ukorzenione charakteryzują się wyższą odpornością na mrozy zimowe i nie są tak wrażliwe na powierzchowne zmiany wilgotności gleby, dzięki czemu uzyskuje się z nich bardziej regularny plon, a zebrane z nich winogrona są bardziej dojrzałe i zdrowsze.

Powinno się więc od samego początku regularnie okopywać młode winorośle, usuwając starannie tzw. korzenie podpowierzchniowe, które mogą wyrastać z górnej części podkładki lub nawet z naszczepionego zrazu. Począwszy od drugiego roku, kiedy krzewy nieco podrosną można też wysiewać w międzyrzędziach specjalnie dobrane rośliny okrywowe, które pobierają z przypowierzchniowej warstwy gruntu spore ilości wody i substancji odżywczych, co zmusza korzenie winorośli do penetracji głębszych partii gleby i podglebia. Z drugiej jednak strony na suchych i silnie przepuszczalnych glebach piaszczystych często zachodzi konieczność nawadniania młodych krzewów, zanim nie sięgną one korzeniami do niżej położonych, wilgotniejszych warstw. Każdorazowo decyzja o wysiewie w międzyrzędzia, powinna być podejmowana rozważnie, najlepiej po konsultacji z enologiem lub specjalistą z zakresu uprawy winorośli. Nie można w tym zakresie zastosować ogólnych wskazań, typu wysiew w drugim roku w co drugie międzyrzędzia, niezbędne jest połączenie wiedzy o danej glebie z obserwacją i rozwojem roślin.

wysokie formy Wysokie formy prowadzenia, Winnica UJ w Łazach.

VITI CULTURA zaopiekuje się Państwa winnicą w pierwszych latach po posadzeniu. Służymy doradztwem oraz fachowym wykonawstwem w zakresie wszelkich prac związanych w uprawą, ochroną i formowaniem młodych winorośli.

Spełnij marzenia o własnej winnicy – z nami się uda!

Zobacz naszą ofertę »

krzak winorośli