RUSZTOWANIA - ZASTOSOWANIE
1. Montaż.
Polecamy montaż słupków przelotowych w standardowym rozstawie co 4-5m. Jest to szczególnie istotne w chłodniejszych krajach winiarskich, gdzie z reguły stosuje się prowadzenie krzewów z wysoką strefą ulistnienia. Duża masa ulistnionych latorośli, a także duża powierzchnia boczna szpaleru powoduje spore naprężenia, którym mogą sprostać jedynie sztywne i stabilne rusztowania. Nie polecamy montażu słupków w rozstawie większym niż 5m, nawet w przypadku zastosowania najbardziej wytrzymałych profili i materiałów,
gdyż z czasem druty będą zwisać między podporami, co spowoduje większe ruchy i napięcia na całym rusztowaniu.
Od lat zajmujemy się profesjonalnym montażem rusztowań do winnic, posiadamy niezbędny sprzęt zarówno do nabijania słupków, wkręcania kotew, jak i rozwijania drutów. Chętnie też udzielimy naszym klientom odpowiednich wskazówek, jeśli zdecydują się na samodzielny montaż rusztowania.
2. Praca z rusztowaniem.
Specjalnie zaprojektowany kształt zatoki umożliwia łatwe i szybkie mocowanie drutów, przy jednoczesnym zablokowaniu ich przed wypadaniem. Dzięki temu praca z systemem VITICULTURA ™ będzie dla Państwa prawdziwą przyjemnością. Bardzo łatwo można zmieniać położenie par drutów, podnosząc je w górę w trakcie sezonu. Równie łatwo można ściągnąć pary drutów na dolne zatoki podczas cięcia
zimowego, co znakomicie ułatwia pracę i sprawia, że wymaga ona znacznie mniej roboczogodzin niż we wszystkich systemach z drutami zamontowanymi na stałe. Druty umieszczone w zatokach łatwo się blokują i praktycznie nie zdarza się, że zostają one wyciągnięte przypadkowo bądź wyrwane przez wiatr. W efekcie zastosowanie naszych słupków, pozwoli Państwu znacznie ograniczyć koszty utrzymania winnicy.
3. Utylizacja.
W przypadku zakończenia użytkowania słupków, wszelkie słupki metalowe można z łatwością oddać na złom, często odzyskując częściowo koszt poczynionych inwestycji. Jest to
zdecydowanie najłatwiejsza wersja utylizacji zużytych słupków. Zdecydowanie odradzamy spalanie słupków drewnianych, ponieważ większość z nich jest impregnowana.